#GOGOȘI TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI
- Richter Andreea Lucia
- Jul 18, 2020
- 2 min read
Updated: Sep 10, 2020

INGREDIENTE:
Făină bio *între 500 și 1000 g, după cum doriți;
Unt calitativ *150 g de unt pentru 1 kg de făină, la fel modificați în funcție de cantitatea de făină;
3/4 ouă *albușurile spumă;
Drojdie 25 g pentru 500, 40 pentru 800, 50 pentru 1kg
Lapte un pahar mic sau cât cuprinde făina;
Zahăr *brut de preferință, vor fi și mai aromate, pentru 1 kg puteți pune până la 250 de grame, rețeta pe care am făcut-o eu, după preferințele personale la 800 de făină, am pus 170 de zahăr;
Sare 1 linguriță;
Vanilie *o jumătate de baton, sau 2/3 linguri praf, sau 2/3 esențe, ‘după buzunar‘;
Ulei 1 litru pentru prăjit, o lingură în compoziție opț.;
Smântână *opțional, o lingură cu vârf;
Coaja de la o lămâie;
Esență de rom *opțional, 1 lingură.
MOD DE PREPARARE:
Se face o cocă moale. Se dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr (puneți zahărul peste drojdie și frecați puțin, se va face o pastă), adăugăm o lingură de făină, amestecăm și mai punem și lapte cald o ceșcuță mică, aceasta este maiaua pe care trebuie să o facem întotdeauna să ne crească frumos aluatul, se lasă la dospit 10/15 min, se observă când este gata, își va tripla volumul și o putem folosi. Se amestecă maiaua în loc cald cu ouăle, zahărul, sarea, uleiul, smântâna, romul, lămâia, vanilia, până ce se topește zahărul. Se adaugă peste făină și se frământă bine toate ingredientele, dimpreună cu laptele călduț max.10 minute, apoi se adaugă untul încălzit, împăturind mereu coca. Este gata când nu se mai lipește de mâini și este moale. În total nu frământați mai mult de 20 de minute. Se lasă să crească la loc cald, o puteți pune lângă aragaz într-un vas acoperit, și porniți puțin aragazul să se încălzească vasul, va crește mai repede.
După 45 min până la o oră își va tripla volumul și putem pregăti foile. Cam 2 sau 3 foi vor ieși de grosimea 1 cm, nu le faceți prea subțiri, să fie pline și pe dinăuntru , altfel dacă faceți foaia subțire, gogoșile se umflă, dar vor avea aer înăuntru, deci atenție! Am întins foaia, lăsăm să se odihnească 5 min și apoi tăiem forme rotunde cu paharul muiat în făină și lăsăm să crească. După ce au crescut destul, se prăjesc în uleiul încins bine, la foc mediu spre mic, având grijă să se așeze cu partea de deasupra în ulei, numai astfel cresc frumos. Se lasă să se prăjească pe o parte și numai după aceea se întorc și pe partea cealaltă. Nu se mișcă tigaia în timpul prăjirii pentru ca gogoșile să nu aibă o dungă albă pe mijloc. Le lăsăm pe o parte până capătă o culoare de un maroniu închis, apoi le întoarcem, dacă le întoarcem când au o culoare de un maroniu deschis, riscăm să nu fie făcute înăuntru. La final le pudrăm cu zahăr.
Poftă bună și multă sănătate!
Comments