top of page
Search

#SARMALE ÎN FOI DE VARZĂ ACRĂ CU COSTIȚĂ AFUMATĂ DE PORC ȘI MĂMĂLIGĂ!

Updated: Jul 18, 2020



* Se servesc fierbinți cu mămăligă caldă, ardei iute și smântână!

* Dacă nu vă place iute, puteți încerca în loc ceapă, o consumați ca atare!

INGREDIENTE:

• 1 kg de carne tocată de porc cu grăsime, cea mai gustoasă fiind de la măcelar, nu industrializată;

• 500/600 grame de costiță de porc afumată;

• 1-2 verze acre (1 mare sau 2 mici);

• 40 grame de orez natur/alb;

• 2 cepe mari sau 4 cepe mici, cepe bio de preferat, întrucât cele mai stropite sunt ceapa și cartofii;

• Smântână;

• Boia dulce sau mix condimente special pentru carne tocată (atenție să nu fie picant);

• Cimbru;

• Mărar opțional (evitați doar în cazul în care nu vă place);

• 1 Felie Pâine (Toast, albă);

• 2-4 frunze de dafin;

• Suc de roșii bio 550 ml;

• Piper boabe și proaspăt măcinat;

• Grăsime de porc sau ulei (preferabil de măsline extravirgin);

• Apă sau zeamă de varză;

• Sare.

MOD DE PREPARARE:

Sarmalele cele mai bune se fac numai din carne de porc. Se poate amesteca și carne de vită. Din 800 de grame de carne vor ieși cca. 17 sarmale, cu 1 KG cca. 25, iar din 1,5 KG cca. 35 de sarmale.

Eu vă ofer rețeta cu 1KG, dacă doriți mai puține sau mai multe, modificați și gramajul restului de ingrediente.

Pentru a lucra mai ușor și mai curat, vă recomand să aduceți toate ingredientele pe masa de lucru și organizați-le!

Într-un bol încăpător amestecăm carnea cu ceapa (pe care am tocat-o în prealabil foarte fin și am prăjit-o 3 minute la foc mediu în ulei de măsline și cu puțină sare), orezul (spălat în prealabil cu apă rece), felia de pâine (în prealabil înmuiată în apă) se adaugă în compoziție stoarsă de apă, însă nu de tot, pe jumătate, 1 lingură de smântână, continuăm apoi și cu mirodeniile: 1 lingură de boia/mixul, un sfert dintr-o legătură de mărar (tocat mărunt), cimbru 1 linguriță cu vârf, sare și piper 1 linguriță cu vârf.

Se amestecă totul foarte bine cu mâna, se acoperă și se pune deoparte.

În continuare pregătim varza și apoi putem împături sarmalele și așeza într-o oală încăpătoare. Se desface varza foaie cu foaie, cu răbdare și grijă până ajungem la cotor. Înlăturăm cotorul și începem a tăia fiecare foaie de varză într-o măsură mai mică și o formă mai potrivită, în așa fel încât să le putem împături cu ușurință. Tăiem partea tare cu cotor și apoi restul de colțuri, ar trebui să rămână partea moale, ușor de rulat, într-o formă de semicerc.

La final, începem a rula sarmalele, eu folosesc carne cât îmi încape într-o mână. Se pune carnea la marginea foii, se rulează și capetele se introduc înăuntru, să nu se vadă carnea la margini să iasă afară la fiert, deci atenție să fie corect împăturite!

Se așază pe fundul cratiței un rând de varză (tăiată fideluță), piper boabe, 1 frunză de dafin ruptă, 150 ml. suc de roșii și cam 3 felii subțiri de grăsime de porc sau 3 linguri de ulei, câteva coaste afumate; terminăm cu sărmăluțele așezate rânduri, printre rânduri se așează restul de coaste afumate. De asemenea, printre rânduri și deasupra se pune și restul de suc de roșii, câteva boabe de piper și restul de frunze de dafin. Se umple cratița cu apă sau zeamă de varză (pentru cei din mediul rural, noi la oraș folosim apă) cât să acopere, nu mai mult.

Se acoperă totul cu varză, foi mai întregi de preferat, se pune capacul și se pune la fiert la foc mediu pentru circa 20/30 de minute, apoi la cuptor pentru 2 H cu tot cu capac la 180 de grade. După 2 ore, scoatem o sarma și gustăm, verificăm dacă este totul fiert, varza și carnea.

În funcție de cuptor, este posibil să mai fie nevoie de încă aproximativ o jumătate de oră. Dacă acesta este cazul, atunci lăsați fără capac ultima jumătate de oră să se rumenească deasupra, iar dacă este deja fiert totul mai lăsați doar 10 minute fără capac.


# În România sărmăluțele se servesc în special de Crăciun sau alte sărbători, la nunți sau pur și simplu ca un preparat îndrăgit de toți și chiar și de străinii care ne trec pragul. În funcție de câți membri are familia și cât consumați per porție, sărmăluțele vă vor încânta papilele pentru 2/3 zile!


     * VARZA – Despre varză vă amintesc că este un aliment probiotic excepțional, mă refer la cea acră, fermentată, bineînțeles.

Am avut privilegiul să copilăresc în mediul rural și să mă bucur de gustul intens și natural al grădinii bunicii. Printre alte bunătăți sănătoase făcute de ea, mâncam regulat varză acră și murături. Vă mărturisesc că am fost sănătoasă tot timpul cât am mâncat din bunătățile ei, nici măcar nu răceam,

sau dacă uneori se întâmpla, era doar un guturai ușor și trecea repede, deoarece mi-am menținut sistemul digestiv sănătos cu probiotice și alimente bio. Bunica făcea multă varză acră pentru iarnă, într-un butoi de lemn. Printre cele mai recomandate probiotice de nutriționiști este și varza acră, deci nu aruncați ce vă rămâne după prepararea sarmalelor, tăiați restul fideluță și păstrați la frigider, consumați oricând este posibil, cu ceva carne prăjită sau adăugați în salată, cum doriți. De asemenea, cu încredere puteți bea și zeama de varză ce o găsiți în mod normal când desigilați pachetul, ajută mult stomacul.


     * MĂMĂLIGA - Se prepară foarte ușor și, de asemenea, are mulți nutrienți și multe beneficii pentru sănătate!

Pentru 2/3 porții aveți nevoie de 1litru de apă, 250 grame de mălai, 1 lingură unt și sare după gust. În apa clocotită, se adaugă sarea și mălaiul în ploaie în timp ce se amestecă continuu cu un tel. După 2 minute mălaiul a absorbit bine apa, se dă deoparte pentru câteva clipe și se adaugă untul.

Se gătește mai departe la foc mediu spre mic încă 10 minute amestecând foarte des cu o lingură de lemn.

În România, se consumă mămăligă des în loc de pâine, împreună cu multe rețete tradiționale. O să mai întâlniți cu siguranță în preparatele mele acest aur nutritiv și delicios. Se potrivește de minune cu carne, pește și lactate!

Dragilor, vă îmbrățișez cu drag,

multă sănătate și poftă bună!

 
 
 

Комментарии


Subscribe Form

©2020 by Lucy's Cuisine. Proudly created with Wix.com

bottom of page